לקוחות רבים שהגיעו לגיל הזכאות (גיל פרישה כחוק וקבלת פנסיה חודשית) פונים אלי בבקשה שאמלא עבורם טופס לקיבוע זכויות (טופס 161 ד'). תשובתי האוטומטית היא שאין לי כתב יד יפה ובמס הכנסה לא יבינו את כתב היד שלי. אבל, אם הם מוכנים לעבור בהנחייתי תהליך מסודר של איסוף מידע, ניתוח צרכים, קבלת החלטות ויישום, הרי שביחד נצליח לבצע קיבוע זכויות אפקטיבי ויעיל ונמצה את כל זכויותיהם בפרישה, וזאת, בהתאם לצרכים האישיים של כל אחד.
אז מהו אותו קסם "קיבוע הזכויות" שהתוצאה שלו מזכה בפטור שיכול להגיע למאות אלפי ₪.
כשאדם מגיע לגיל הזכאות, הוא זכאי להטבת פטור ממס הכנסה בגובה של מאות אלפי שקלים. "הטבת הפטור ניתנת במסגרת תיקון 190 לפקודת מס הכנסה", מימוש הפטור נעשה במסגרת הליך שנקרא "קיבוע זכויות".
הליך קיבוע זכויות נעשה אצל פקיד השומה במס הכנסה, במטרה לבחור ולהסדיר את הטבת הפטור ממס. במסגרת ההליך, על הפורש לגמלאות להציג לפקיד השומה מידע ומסמכים רלוונטיים ולהגיש טופס 161ד' (בקשה לקיבוע זכויות) מלא וחתום. בטופס מציין הפורש, באיזה אופן הוא בוחר לממש את הטבת הפטור ממס. פקיד השומה עובר על המסמכים והמידע וקובע את שיעור הפטור לו הפורש זכאי, בהתאם למידע והנתונים.
כאמור לעיל, את הליך קיבוע הזכויות ניתן לבצע בהתמלא שני התנאים המצטברים. הגעה לגיל פרישה כחוק ותחילת קבלת פנסיה חודשית, . שימו לב שלא חייבים להפסיק לעבוד. אפשר לבצע קיבוע זכויות ולקבל הטבות מס משמעותיות ולהמשיך לעבוד.
על אלו הכנסות ניתן לקבל את הפטור ממס?
ניתן לקבל פטור ממס על כספי פיצויי הפרישה, על כספי הפנסיה החודשית, או להוון כספי הקצבה בקופת הגמל או קרן הפנסיה, ואפשר לשלב את הפטור ביניהם. כשמדובר ביתרות הקצבה בקופת הגמל/קרן הפנסיה, הכוונה היא להיוון כספים קצבתים מכספי הקצבה – משיכת כספים קצבתים פטורים ממס. התנאי לקבלת סכומים הוניים מקרן פנסיה היא שיש קצבה מזערית של כ- 5,000 ₪ החל מתחילת שנת 2024.
גובה הפטור ממס במסגרת הטבת הפטור הוא משמעותי ויכול לחסוך לפורש מאות אלפי שקלים. נכון לשנת 2023, לכל פורש לגמלאות שמקבל פנסיה יש סל פטור ממס על סכום של 853,632 ש"ח , ובשנת 2025 הפטור יגדל לסכום של למעלה ממיליון ומאה אלף ש"ח. כאשר גם מי שפורש היום יכול לייעד סכומים למשיכה לשנת 2025 וליהנות מהפטור העתידי. בטופס 161ד', הפורש צריך להנחות את מס הכנסה כיצד הוא רוצה לקבל את הגדלת הפטור, על הקצבה או להוון כספי קצבה.
חשוב לדעת – כשמבצעים קיבוע זכויות באמצעות טופס 161ד', ניתן לשנות את הטופס בתוך 120 יום בלבד. לאחר מכן, ההחלטה היא קבועה ולא ניתן לשנותה. זו אחת הסיבות שחשוב מאוד להתלוות בידי יועץ מנוסה בתחום קיבוע זכויות. תכנון חכם ונכון יעזור לכם לקבל את הטבות המס המקסימליות ולחסוך כסף רב .
ההמלצות למימוש הטבת הפטור הן סובייקטיביות לחלוטין ומותאמות אישית לכל לקוח ולקוח. אם לדוגמה, מדובר באדם חולה שזקוק לכספים כעת ואינו יודע עד כמה יוכל ליהנות מהקצבה החודשית בעתיד, אמליץ לו לקבל כמה שיותר כספיים הוניים. לאדם בריא אמליץ לקבל כמה שיותר פטור על הקצבה, במידה והוא לא זקוק לכספיים הוניים.
ומה עם מי שכבר מזמן בפנסיה – פורש לגמלאות שכח לבצע קיבוע זכויות ועבר את גיל הפרישה, יכול לבצע את ההליך רטרואקטיבית ולקבל החזרי המס עד 6 שנים אחורה.